De opgravingen naar een neergestortte Britse bommenwerper waren zaterdag een succes. Met infopanelen ter hoogte van het terrein werd jong en oud op de hoogte gehouden van dit stukje oorlogsgeschiedenis. De opgravingen maakten heel wat emoties los.

Voor de opgraafwerken werkten verschillende archeologsche organisaties samen.

Projectleidster Natasja Reyns(All-Archeo) was opgetogen over de opgraafwerken. Samen met Benny Ceulaers (Planehunters Recovery Team) keurde ze zaterdagmiddag de opgegraven stukken zoals delen van een parachute, onderdelen neus vliegtuig, een schokdemper, onderdelen motor en stukken rubber met ventiel van een van de wielen.

All-Archeo, de Planehunters Recovery Team, Bom-Be bvba en Bahaat werken op het terrein aan de Itegemsesteenweg samen.

Natasja Reyns: "We kregen belangrijke informatie van The Planehunters Recovery Team, er waren de getuigenissen en gegevens uit de archieven. Wanneer je naar de bomenrij even verderop kijkt zie je goed uit welke richting het vliegtuig is gekomen."

Naast de stukken van het vliegtuig werden er ook heel wat bierflesjes gevonden. Zij refereren naar de rijke biergeschiedenis in het dorp met brouwers zoals A. Cambre en L. Verhaegen.

Aan de opgravingen werd actief deelgenomen door Laurence Featherstone, een van de bemanningsleden van de Lancaster was Peter Rauwthorn, de broer van zijn grootmoeder (groot nonkel).